ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ
Το Θέατρο ΠΡΟΒΑ διανύει τον 37ο χρόνο συνεχούς καλλιτεχνικής πορείας και έχει στο ενεργητικό του 88 παραγωγές, συμμετοχή σε 4 διεθνή Φεστιβάλ, πολλές διακρίσεις και πολλά βραβεία συνόλου και ατομικά. Ιδρύθηκε το 1984 με αρχική επωνυμία Α-ΘΕΑΤΟ και στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Αστική Πολιτιστική Εταιρεία Θεάτρου Η ΠΡΟΒΑ.
Από την παραστασιογραφία του Θεάτρου ΠΡΟΒΑ στην Κεντρική, στην Δεύτερη (Πειραματική) καθώς και στην Παιδική Σκηνή του και την εν γένει συγκρότηση του ρεπερτορίου του, καταδεικνύεται η συνεπής και μακρόχρονη εξυπηρέτηση στόχων υψηλής αισθητικής και ποιοτικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, αλλά και αναζήτησης, έρευνας και σπουδής νέων κωδίκων και μεθόδων υποκριτικής.
Μεταξύ άλλων το Θέατρο ΠΡΟΒΑ έχει επιδοθεί στην έρευνα και σπουδή της Αρχαίας Ελληνικής Τραγωδίας, αλλά και στην παρουσίαση και ανάδειξη της νεοελληνικής δραματουργίας, με έμφαση στην παρουσίαση τόσο αριστουργηματικών έργων του 20ου αιώνα, όσο και σύγχρονων άπαιχτων νεοελληνικών έργων. Συνολικά παρουσίασε 42 ελληνικά έργα και 46 ξένα, τόσο από το κλασσικό, όσο και από το σύγχρονο ρεπερτόριο.
Αρχικά το θέατρο στεγάστηκε στο νεοκλασικό κτίριο της οδού Ερμού 106 στo Μοναστηράκι και λειτούργησε έως το 1999, που υπέστη ζημιές από τους σεισμούς. Από το 2002 το θέατρο στεγάζεται στο διώροφο διατηρητέο νεοκλασικό κτίριο επί των οδών Αχαρνών και Ηπείρου 39, όπου λειτουργεί από το 2001 και η Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης «Η Πρόβα» ενώ από το 2000 λειτουργεί Θεατρικό Εργαστήρι για παιδιά και εφήβους και Εργαστήρι για την Προετοιμασία των Εισαγωγικών και Κατατακτηρίων εξετάσεων των καλλιτεχνικών σχολείων. Το κτήριο είναι απαράμιλλης αισθητικής και αρχιτεκτονικής αξίας.
Μαίρη Ραζή – Σωτήρης Τσόγκας